fbpx
En liten kort introduktion om Skrea Ost och vad Monica och djuren har för sig i Skrea. Här får du uppdateringar och du får läsa om kossorna, de andra djuren och om ost.

Hur man gör ost

Pastörisering

Pastörisering innebär att  jag värmer man mjölken till en viss temperatur och håller den en viss tid. Jag brukar pastörisera vi 63 grader i 30 minuter. Därefter kyler man jag ner mjölken till ca 32 grader. När man pastöriserar dödar man både goda och onda bakterier.

Förmogna mjölken

För att få smak på osten tillsätter man en mjölksyrakultur. I svenska ostar använder vi mesofilkultur vilket ungefär motsvar filmjölk. Tiden för förmogning beror på vilken typ av ost man ska göra.

Löpesätt

För att mjölken ska koagulera tillsätter jag löpe. Löpe finns i kalvens löpmage.

Bryt ostmassan

När jag har fått ett fast koagel är det dags att bryta det. Det gör jag med en harpa. Hur fint jag bryter beror på vilken typ av ost jag ska göra. En hårdost ska ha mindre ostkorn än en mjukost.

Omrörning

Därefter är det dags för omrörning. Om jag ska göra en hårdost så värms ostkornen till ca 38 grader.

Formsättning

När ostkornen har fått rätt konsistens är det dags att ta upp ostkornen och hälla dem i en ostform.

Vänd och dränera

Redan efter ca 10 minuter går det att vända ostarna. Ostarna ska vändas ett antal gånger under första dagen.

Salta

Efter ca 24 timmar är det dags för saltning av ostarna. Jag torrsaltar mina ostar vilket innebär att jag gnider in saltet i ostarna. Man kan även lägga dem i saltlake. Saltet drar ytterligare vätska ur ostarna, hållbarheten förlängs och smaken höjs.

Mogna och lagra

Nu är det dags för ostarna att läggas i ett lager för att mogna. Temperatur och luftfuktighet i lagret beror på vilken typ av ost jag har tillverkat.