fbpx
En liten kort introduktion om Skrea Ost och vad Monica och djuren har för sig i Skrea. Här får du uppdateringar och du får läsa om kossorna, de andra djuren och om ost.

Våra ostar

LITE OSTHISTORIA

Osttillverkning handlar om att konservera mjölk. Förr var mjölktillförseln inte jämn under året. Vi nordbor behövde därför bygga upp lager med mat för att klara vintern. Till att börja med lät man mjölken självsyra genom att låta mjölken stå och mjölksyrabakterierna fick verka. På detta sätt koagulerade mjölken. I början av 1000-talet förde kristendomen med sig löpeosttillverkningen till Norden.

KRAV-CERTIFIERADE OSTAR

Gårdsost Halland. Närproducerad gårdsost på Skrea Ost, Falkenberg. Ekologisk KRAV-märkt hårdost, dessertost, grillost, färskost mm 11 mil söder om Göteborg.

Ostarna som vi tillverkar på vårt gårdsmejeri är gjorda på ekologisk komjölk från granngården Kullsgärde i Skrea. Våra ostar är KRAV-certifierade.

 

 

KATTEGATT VIT

Närproducerad ekologisk gårdsost KATTEGATT VIT en krämig vitmögelost.

Kattegatt vit

 

Kattegatt vit är en krämig mjuk vitmögelost.

 

 

 

 

 

 

SKREA BONDOST

Skrea bondost

Skrea bondost

 

Skrea bondost är en halvhård ost som lagrats 3 – 6 månader.

 

 

 

 

 

 

SKREA BONDOST MED KUMMIN

Skrea bondost med kummin

Skrea bondost med kummin

 

Detta är en bondost där vi tillsatt ekologisk kummin. Kumminen är odlad på gården Toften som ligger i Årstad.

 

 

 

 

 

 

BONDOST SPECIAL

Denna bondost är opastöriserad. När man pastöriserar mjölken så värms den till 63 grader. Värmen tar död på både onda och goda bakterier. Opastöriserade ostar kan därför ha lite mer smak än en pastöriserad ost.

 

KITTOSTEN FASETT

IMG_3244_redigerad-1En kittost för den som vill ha lite mer smak. Osten är uppkallad efter Monicas gamla trotjänare, fjordhästen Fasett. Hon blev 27 år. Fasett var 6 månader när hon lämnade gården Hanarp strax söder om Heberg och kom till Kullagård. Hon användes både till körning och ridning. Hon fick två föl, Frida och Filur. Frida hamnade i Målilla men Filur blev kvar på Kullagård.

MARSTEN

En grynpipig hårdost som lagrats i minst 3 månader. Även denna ost är opastöriserad.

 

FÄRSKOST

IMG_1960_1Vi har bredbar färskost med olika smaksättningar så som pepparrot, citronpeppar, vitlök/persilja och naturell. Färskosten motsvarar Philadelphia ost fast vi har inte några konserveringsmedel i vår ost. Kan användas till matlagning, bakning och mycket annat gott. De smaksatta ostarna säljs i förpackningar om 140 g. Naturell finns i 200 g.

BÅTAKÅSEN

Vår grillost. En typ av halloumi fast gjord på komjölk och inte så salt.

 

SMÖRKULL

Smörkull är en bergsosttyp som är tillverkad på pastöriserad mjölk. En ny omgång med Smörkull ligger på lagring. Räknar med att börja sälja den i november/december.

 

KATTEGATT BLÅ

FB_IMG_1426928833084_1

En härligt krämig blåmögelost.

 

 

 

 

VÄLLOST

Vällost är det svenska namnet för Ricotta. Denna ost tillverkar vi bara ibland. Eftersom det är kort hållbarhet på den så fryser vi in det som inte blir sålt direkt efter tillverkningen. Fråga gärna för vi kanske har lite kvar i frysen.

 

SKREAS FETA KOOST

Vi har börjat att experimentera med vår typ av fetaost. Den går under arbetsnamnet Skreas feta koost. Vi lagrar den i saltlake därför kan den kännas lite salt men den blir fantastiskt god i t.ex. sallader, pajer och omeletter. Det är endast i Grekland som man får kalla den för fetaost och då är den tillverkad av får- eller getmjölk.